În urmă cu aproape 100 de ani, pe 30 septembrie 1927, IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions a fost fondată la Întâlnirea anuală a Asociației Bibliotecilor din Marea Britanie din Edinburgh, Scoția. Anul acesta, Moldova, a participat în premieră la IFLA Information Futures Summit, care a avut loc în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2024 la Brisbane, Australia. Acesta reprezintă o oportunitate fantastică de a împărtăși experiențe, de a crea noi conexiuni. Pentru celebrarea aniversării IFLA și deschiderea IIFS 2024, am pregătit un cadou special pentru Vicky McDonald, președintele IFLA – o carte remarcabilă intitulată „Moldova: Oameni, locuri, mâncare și vin”, cu dedicație din partea autorului Angela Brașoveanu.
Summit-ul IFLA Information Future Summit 2024 cu sloganul „Stronger Together”, organizat de către Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci (IFLA) şi convocat la Centrul de Convenții și Expoziții de ultimă generație din Brisbane (BCEC).
Acest eveniment foarte așteptat este un moment esențial pentru profesioniștii bibliotecilor, instituţiilor info-documentare, factorii de decizie politică și experții din diverse domenii pentru a converge și a modela viitorul bibliotecilor și al serviciilor de informare.
În cadrul Summit-ului o gamă impresionantă de vorbitori cheie au împărtășit perspective și expertiză vizionare, modelând viitorul bibliotecilor și al serviciilor de informare.
Participanții din întreaga lume, în număr de peste 700, au fost angajaţi în discuții care provoacă gândirea, explorând tendințele, provocările și oportunitățile de ultimă oră din sectorul informației. De la inteligența artificială și alfabetizarea digitală la implicarea comunității în managementul cunoștințelor, programul summit-ului a abordat cele mai presante probleme cu care se confruntă bibliotecile şi instituţiile info-documentare în prezent.
Summit-ul IFLA reprezintă o oportunitate unică pentru liderii globali de a converge, de a împărtăși cunoștințele și de a trasa o cale colectivă înainte. Pe măsură ce navigăm în mediul informațional care evoluează rapid, colaborarea și inovația sunt cruciale. Acest summit întruchipează spiritul de cooperare care ne definește profesia.
Pe tot parcursul summit-ului, am participat la sesiuni interactive, ateliere și evenimente de networking concepute pentru a stimula colaborarea și a inspira idei noi.
Summit-ul IFLA Information Future 2024 are un impact de durată asupra comunității globale a bibliotecilor, echipând profesioniștii cu viziunea, expertiza și conexiunile necesare pentru a modela viitorul serviciilor de informare.
Summit-ul IFLA a început cu lansarea Raportului IFLA Trend 2024 şi un program puternic de sesiuni principale care s-a bazat pe experți din interiorul și din afara domeniului bibliotecilor și oportunități bogate de a explora și de a face schimb profund asupra temelor abordate, Summit-ul a oferit o oportunitate excelentă pentru o conversație colectivă despre viitor.
Cea de-a doua zi a Summit-ului a început cu o conversație virtuală captivantă între Carla Hayden, cel de-al 14-lea bibliotecar al Congresului SUA, și Kate Zwaard, director de strategie digitală la biblioteca Congresului. S-au alăturat în direct de la Washington DC și au împărtășit perspective despre viitorul informațiilor din perspectiva celei mai mari biblioteci din lume.
Hayden și Zwaard au discutat despre planurile lor strategice pentru a rămâne în fruntea curbei, punând accent pe inovație, implicarea comunității și leadership. Aceștia au subliniat importanța colaborării, a transformării digitale și a adaptării la tehnologiile emergente.
Ziua a treia a prezentat o serie de discuții Ignite, în care experți din întreaga lume au prezentat idei și proiecte inovatoare:
- soluții de internet offline pentru zonele fără bandă largă
- disponibilitatea de a adopta inteligența artificială în biblioteci.
Summit-ul a oferit diverse discuții, ateliere de lucru și evenimente de networking, oferind participanților oportunități de a se angaja cu colegii și liderii de gândire.
Participanţii la IIFS 2024 au obţinut idei inovatoare și o înțelegere mai profundă a viitorului informațiilor. Summit-ul a reafirmat rolul critic pe care îl joacă bibliotecile şi instituţiile info-documentare în modelarea peisajului informațional global.
Renumita expertă Ana Filipa Vrdoljak a subliniat importanța vitală a bibliotecilor și arhivelor în promovarea unor societăți libere, echitabile și incluzive. Deși se confruntă cu numeroase provocări, bibliotecile sunt din ce în ce mai recunoscute la nivel internațional ca instituții esențiale. Damian Cardona Onses, expert în comunicații strategice cu peste 26 de ani de experiență în cadrul Națiunilor Unite a împărtășit perspective despre dezinformarea în spațiile virtuale și impactul acesteia în lumea reală, subliniind importanța accesului la informații de încredere. Urmând Principiile globale ale ONU pentru integritatea informațiilor, Damian Cardona Onses a menţionat:
- Eforturile ONU de a promova informații fiabile
- Rolul bibliotecilor în susținerea integrității informațiilor
- Strategii colaborative pentru combaterea dezinformării.
Summit-ul s-a încheiat cu lansarea Declarației de la Brisbane, un mesaj către lume despre viitorul dorit al informației și cunoașterii. Această declarație se bazează pe contribuțiile participanților pe parcursul summit-ului și va servi drept document de ghidare pentru domeniul bibliotecar şi info-documentar.
Reflectând tendințele identificate, se analizează ce principii ar trebui să se aplice atunci când se iau decizii privind viitorul, evidențiind practicile de cunoștințe în schimbare, impactul noilor tehnologii, importanța încrederii, competențelor și echității, responsabilitățile bibliotecilor şi instituţiile info-documentare în fața schimbările climatice și nevoia de comunitate.
În august 2014, Declarația de la Lyon privind Accesul la Informație și Dezvoltare a reunit vocile bibliotecilor și instituţiilor info-documentare din peste 600 de organizații și instituții de pe toate continentele, precum și părți interesate din domeniile conexe accesului la informație, mass-media și drepturile digitale. Împreună, au afirmat acest punct, în contextul negocierilor pentru Agenda 2030 a Națiunilor Unite. Aceasta a oferit o referință și un ghid pentru lucrările ulterioare ale IFLA pentru a crește înțelegerea și sprijinul pentru rolul informației în facilitarea dezvoltării durabile.
La Summit-ul IFLA 2024 din Brisbane, Australia, la 10 ani mai târziu, s-a făcut un bilanț al modului în care mediul cunoașterii și al informației evoluează, precum și viitorul potențial cu care se confruntă în ultimul deceniu. S-a discutat, în special, despre oportunitățile de care putem profita, precum și despre riscurile și provocările pe care trebuie să le depășim și s-a explorat modul în care putem modela viitorul în beneficiul comunităților pe care le deservim, acordând o atenție deosebită schimbărilor tehnologice, sociale, justiție și acces fără bariere.
Prin urmare, această declarație se bazează pe Raportul privind tendințele 2024, Pactul ONU pentru viitor, sesiunile de discuții de la Brisbane și contribuțiile reprezentanţilor din biblioteci și instituţii info-documentare și ale aliaților din întreaga lume. Declaraţia de la Brisbane se bazează pe Declarația de la Lyon (2014), răspunzând schimbărilor în deceniul intermediar. IFLA Information Future Summit și-a încheiat cu succes programul, aprofundând în viitorul cunoștințelor și informațiilor prin prisma tendințelor, valorilor și alinierii misiunii, reunind experți din întreaga lume pentru a discuta despre tendințele care modelează mediul bibliotecii și cum să le alinieze la valorile și misiunile de bază.
Renata Cozonac, director general CNCRM