4 iunie 2019 – Ziua Usilor Deschise

Vizitatorii vor avea parte de un program amplu de activități: excursii, expoziție de publicații. Oaspeţii vor avea posibilitatea sa vada sfanta sfintelor – fondul intangibil – Arhiva Depozitului Legal de documente.
Va asteptăm cu drag la Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova (Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 180, et. 2).

Detalii: https://www.facebook.com/events/2271698996209004/

Camera Națională a Cărții și-a deschis ușile pentru vizitatori

16:53 | 04.06.2019Categorie: Cultură
Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Scriitori, editori, bibliotecari din bibliotecile naționale și cele publice, precum și alți utilizatori din întreaga țară au participat astăzi la cea de-a II-a ediție a Zilei Ușilor Deschise a Camerei Naționale a Cărții, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a 62-a aniversare a instituției, marcată în fiecare an pe 1 iunie. Agenda zilei a cuprins discuții, excursii, expoziție de publicații, etc.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Renata Cozonac, a menționat că scopul manifestării a fost de a promova patrimoniul național tipărit, fondul intangibil – Arhiva Depozitului Legal de documente, în care se păstrează diverse publicații datate din 1924 încoace, precum și de a scoate în evidență Colecția basarabeană, care cuprinde tipărituri datate din sec. XVI până în sec. XX, apărute în țară și peste hotare.

Potrivit Renatei Cozonac, misiunea Camerei Naţionale a Cărţii este de a administra patrimoniul documentar naţional (depozitul legal) de publicaţii (cărţi, periodice, manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi resurse electronice) şi de a promova producţia editorială din R. Moldova pentru întreaga comunitate prin organizarea Depozitului Legal, efectuarea controlului bibliografic naţional, evidenţa statistică şi info-bibliografică a procesului editorial și asigurarea prezenţei Republicii Moldova în sistemul informaţional /editorial / statistic internaţional. ”Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova (CNCRM) se află în slujba educaţiei şi a cercetării ştiinţifice, în scopul dezvoltării sociale, culturale şi economice a ţării, a organelor de stat, instituţiilor editoriale, informaţional-documentare și de cercetare”, a subliniat sursa citată.

La rândul său, formatorul instituției și redactorul responsabil de publicații elaborate în cadrul Camerei Naționale a Cărți, Valentina Chitoroagă le-a povestit vizitatorilor despre Bibliografia Națională a Moldovei, revista Camerei Naționale etc.

Camera Națională a Cărții a fost fondată la 1 iunie 1957. În colecțiile instituției se păstrează peste un milion 300 mii de unități bibliografice. Prima ediție a Zilei ușilor deschise a Camerei Naționale a Cărții a avut loc în 2017.

Nicolae Roibu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.