Istoria şi dezvoltarea bibliografiei naţionale, a activităţii bibliotecilor, a statisticii producţiei editoriale din Republica Moldova este indisolubil legată de numele distinsei Doamne – Valentina Chitoroagă, de activitatea de amploare şi multilaterală a acesteia, cu repercusiuni profunde.
În calitate de manager funcţional şi superior al CNCRM Valentina Chitoroagă a contribuit substanţial la poziţionarea inteligentă şi strategică a instituţiei în plan naţional şi internaţional. S-a învrednicit mai ales de a constitui o echipă fidelă şi apreciată de profesionişti, oferind un mediu favorabil la locul de muncă, care a sporit nivelul retenției cu rezultate concrete: diversificarea serviciilor şi produselor oferite editorilor, bibliotecarilor, cercetătorilor; implementarea noilor tehnologii informaţionale; augmentarea prezenţelor profesionale în organismele internaţionale de profil; evaluarea cu succes etc.
Cred că putem menţiona flexibilitatea şi autonomia profesională – trăsături pe care le deţine protagonista, şi pe care le consideră importante pentru fiecare profesionist.
Fiind conştientă, că cercetarea creează noi cunoştinţe Valentina Chitoroagă şi-a concentrat eforturile asupra temelor: Statistica producţiei editoriale: indicatori statistici şi relaţionali; Bibliografia Naţională a Moldovei – evoluţie, produse, acces; Bibliografia retrospectivă universală –îmbunătăţirea componentelor; Descrierea bibliografică a documentelor: prevederi standardizate şi aplicare” şi altele.
Este cea care a fost implicată în elaborarea, examinarea proiectelor de acte legislative, strategice, de reglementare şi normative, şi a standardelor în domeniu.
Rezultatele cercetărilor, efectuate de către Valentina Chitoroagă, sunt materializate în documente, publicaţii (articole în publicaţii periodice şi culegeri ştiinţifice, bibliografii, ghiduri şi alte tipuri de documente), procedee şi scheme, strategii şi metodologii, comunicări în cadrul reuniunilor şi simpozioanelor.
Impactul rezultatelor cercetătorului Valentina Chitoroagă este măsurat prin prezenţa, utilizarea şi citarea publicaţiilor şi ghidurilor, aplicarea schemelor şi metodologiilor în ţinerea cataloagelor de bibliotecă, în informaţiile editoriale şi elaborarea bibliografiilor.
Creând şi sprijinind oportunitățile de dezvoltare profesională ale personalului din instituţie, precum şi din afara acesteia, protagonista permanent identifică şi analizează necesităţile de dezvoltare a competenţelor profesionale, elaborează strategii la acest capitol, oferă programe educaţionale, elaborează suporturi electronice şi tradiţionale, monitorizează şi evaluează evoluţia formabililor.
Credibilitatea Valentinei Chitoroagă ca formator este confirmată de solicitările, venite din partea specialiştilor din bibliotecile publice teritoriale, naţionale, specializate, din învăţământ, pentru organizarea activităţilor educaţionale, oferirea de consultaţii, recenzarea/redactarea produselor bibliografice. Cele relatate aici sunt departe de a evoca contribuția enormă a protagonistei în dezvoltarea bibliografiei naţionale, activitatea bibliotecilor, instituţiilor de cercetare şi editoriale.
Felicitări şi succese în continuare, Dna Valentina!!!
Mândră de a fi printre discipolii dnei Valentina Chitoroagă! Sincere felicitări!