Biblioteca Națională a Regatului Maroc a găzduit în perioada 12-14 septembrie 2023 Adunarea Generală Anuală a Agenției Internaționale ISBN şi Adunarea Generală Anuală a Agenției Internaționale ISMN, cu participarea cca cincizeci de țări. Decizia de a organiza manifestările în Maroc a fost anunțată în timpul închiderii Adunării Generale Anuale ISBN, desfășurată pe 8-9 septembrie 2022 la Biblioteca Națională din Norvegia, Oslo.
Deschiderea adunării generale, a fost marcată de un minut de reculegere ţinut de delegațiile participante în memoria victimelor cutremurului care a lovit provincia Al Haouz, cu prezenţa doamnei Stella Griffiths, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale ISBN, domnul Mohamed El Ferrane, directorul Bibliotecii Naționale a Regatului Maroc, domnul Wolfram Krajewski, vicepreşedintele Agenției Internaționale ISMN şi doamna Bettina von Seyfried, trezorier Agenția Internațională ISMN, alături de reprezentanți ai agenţiilor naţionale ISBN şi ISMN.
Moldova a fost reprezentată de către doamna Renata Cozonac, director general Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova, coordonator al Agenției ISBN Moldova şi Agenției ISMN Moldova, şi doamna Paulina Croitoru, şef secţie „Statistica Industriei Editoriale Naţionale”, CNCRM.
Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova coordonează sistemele de numerotare internaţională ISBN, ISMN şi ISSN în Republica Moldova. Agenţia ISBN Moldova a fost creată în anul 1993 şi anul acesta celebrează 30 de ani de la fondare. Agenţia ISMN Moldova, fondată în 2004, va marca în 2024 – 20 de ani de la fondare.
Agenţia ISBN Moldova şi Agenţia ISMN Moldova, structuri ale Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova lucrează în prezent cu peste 200 de editori cărora le înregistrează, formează și atribuie ISBN-urile şi ISMN-urile solicitate lucrărilor pentru a fi publicare, atât în formate tipărite, cât și digitale.
În cadrul adunării au fost prezentate rapoarte anuale ale agenţiilor internaţionale şi naţionale. De asemenea, doamna Renata Cozonac, director general Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova, a transmis domnului Mohamed El Ferrane, directorul Bibliotecii Naționale a Regatului Maroc, cartea doamnei Angela Braşoveanu „Moldavie : des gens, des lieux, une cuisine et du vin” – cea mai bună carte de vizită a Republicii Moldova.
Într-un discurs cu această ocazie, directorul BNRM a menţionat că adunarea generală anuală a Agenţiei Internaţionale ISBN şi Agenţiei Internaţionale ISMN, care are loc pentru prima dată într-o ţară arabă și a doua într-o țară africană, va fi dedicată în special examinării reglementărilor şi standardelor internaţionale care se aplică pentru media digitală.
Acest eveniment cultural major permite, de asemenea, agențiilor internaționale din acest domeniu să susțină evoluțiile recente ale acestor standarde și utilizării acestora.
Agenția Internațională ISBN, cu sediul la Londra, şi Agenția Internațională ISMN, cu sediul la Berlin, sunt desemnate de ISO drept autoritate internațională de înregistrare pentru sistemul International Standard Book Number şi International Standard Music Number, permițând identificarea cărților şi documentelor de muzică tipărită, într-un mod unificat și să faciliteze gestionarea tuturor sectoarelor din industria de carte din întreaga lume.
Adunarea generală anuală este o oportunitate pentru profesionişti de a evidenţia standardele de editare și publicare, de a aborda evoluţia sectorului cultural și a industriei cărţii și de a aprofunda dezbaterea privind evoluţiile standardelor internaţionale ISBN şi ISMN şi utilizarea acestora, permite examinarea progresului înregistrat în industria editorială, în special în ceea ce priveşte ISBN şi ISMN, lărgirea dezbaterii în jurul sistemului internațional de numerotare standardizată a cărților şi a documentelor de muzică tipărită, dar și identificarea provocărilor cu care se confruntă editorii.
Participanții la lucrările adunării generale anuale a Agenției Internaționale ISBN (International Standard Book Number) şi Agenției Internaționale ISMN (International Standard Music Number) au subliniat necesitatea extinderii serviciilor oferite editorilor prin adoptarea de noi instrumente tehnologice, inclusiv a serviciilor de descărcare de informații și date ale editorilor, totodată menţionând şi importanța angajamentului de a îmbunătăți serviciile oferite editorilor, în special în ceea ce privește sistemul internațional de numerotare standardizată a cărților şi a documentelor de muzică tipărită.
De asemenea, s-a pus accent asupra imperativului de a acționa pentru a facilita circulația publicaţiilor prin lanțurile de aprovizionare, susținând editorii și a face ofertele acestora accesibile publicului larg.