Agenţia Internaţională ISBN cu sediul la Londra, Marea Britanie şi Agenţia Internaţională ISMN cu sediul la Berlin, Germania în cooperare cu Biblioteca Naţională a Norvegiei, în perioada 7-9 septembrie 2022 au organizat conferinţele anuale ale directorilor agenţiilor naţionale ISBN şi ISMN.
O atribuţie unicat a Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova – asigurarea prezenţei Republicii Moldova în sistemul informaţional internaţional editorial-statistic. În acest context sunt realizate: informaţii anuale, prezentate agenţiilor internaţionale ISBN, ISMN, ISSN, elaborarea Bibliografiei Naţionale a Traducerilor (Index Translationum Moldova), completarea şi difuzarea formularelor UNESCO editorilor, elaborarea şi promovarea diverselor informaţii statistice asupra producţiei editoriale naţionale. Drept urmare, CNCRM contribuie la dezvoltarea unei imagini integre şi complexe asupra fluxului documentar din ţară.
Republica Moldova în cadrul conferinţelor internaţionale ISBN&ISMN a fost reprezentată de către doamna Renata Cozonac, director general Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova, director Agenţia Naţională ISBN&ISMN Moldova.
Agenția Naţională ISBN Moldova, a fost înfiinţată şi funcţionează în cadrul Camerei Naţionale a Cărţii din anul 1993, Agenția Naţională ISMN Moldova din 2003. În prezent în Moldova activează 200 de editori activi, din numărul total de 352 editori naţionali, cărora li se înregistrează, atribuie şi expediază ISBN-uri şi ISMN-uri solicitate pentru cărți, atât tipărite, cât și electronice. CNCRM este sursa oficială pentru ISBN-uri şi ISMN-uri în RM. Un ISBN identifică în mod unic cartea și facilitează vânzarea cărții (fizice și electronice) atât către librării cât și biblioteci. ISMN identifică în mod unic muzica tipărită. Folosirea codurilor ISBN şi ISMN permite gestionarea metadatelor și o posibilitate maximă de căutare a cărții. Publicaţiile pot fi listate în „Cărţi în curs de apariţie”.
Sistemul editorial naţional din Moldova s-a caracterizat printr-o creştere considerabilă a numărului de titluri editat, în special al cărţilor electronice:
2020 | 2021 | |
cărţi tipărite | +0,9% | +12,36% |
cărţi electronice | +185% | +9,65% |
Dezvoltarea sistemului ISMN în Moldova are un curs mai lent, din motiv că majoritatea autorilor de muzică tipărită utilizează software pentru scrierea muzicii, numărul autorilor ce scriu muzica pe note fiind foarte mic, totodată şi costurile pentru multiplicarea manuscriselor cu note pentru prezentare în calitate de Depozit Legal fiind mari. Agenția Naţională ISMN Moldova activează în prezent cu 2 şiruri de numere ISMN, ambele fiind multi-editoriale.
Participarea la întrunirile profesionale sunt o experienţă importantă şi utilă, aducând beneficii sistemelor de numerotare internaţionale din Moldova prin schimb de experienţă, analiza strategiilor de dezvoltare în domeniul patrimoniului naţional tipărit şi digitizării acestuia, dezvoltării Arhivei Depozitului Legal, promovarea Republicii Moldova în sistemul editorial şi info-documentar internaţional.
Edificiul destinat Arhivei Depozitului Legal al patrimoniului naţional tipărit asemenea celui din Norvegia (Mo i Rana) trebuie să devină un must-have în Republica Moldova.
Obțineți o mică perspectivă despre cum arată pe interiorul zidurilor și în interiorul muntelui în Mo i Rana.
Ne digitalizăm pe deplin moștenirea culturală, cu mașini special concepute pentru a scana lucruri precum cărți și ziare. Stocăm și ne ocupăm de filme, fotografie, cărți, muzică, emisiuni TV și radio și multe altele. Și ne dorim ca toate bibliotecile din țară să aibă acces la cărți pe care nu le au ele însele.1,3 milioane de cărți plasate aleatoriu. Roboții gigantici găsesc exact cartea dorită. Sistemul de stocare se numește haos storage și arată ca și cum ar fi fost luat dintr-un film științifico-fantastic.
În anul 2023, Agenția Naţională ISBN Moldova şi Agenția Naţională ISMN Moldova vor marca cea de-a 30-a aniversare a sistemului ISBN şi cea de-a 20-a aniversare a sistemului ISMN în Moldova.