Fondarea Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova (CNCRM) în martie 1950 a constituit o parte esenţială a reformei bibliografiei şi biblioteconomiei Moldovei. Anume în acea perioadă s-a pus politica statului în domeniul depozitului legal de publicaţii, ca sursă de bază pentru completarea fondului naţional de tipărituri şi de dezvoltare a sistemului bibliografiei naţionale.
„Bibliografia Naţională a Moldovei” (BNM) este o parte integrală a istoriei Moldovei şi are un rol remarcant în promovarea patrimoniului cultural scris, fiind o sursă exhaustivă a tot ce s-a tipărit de la 1958 încoace, publicaţie care dorind să fie un spaţiu de promovare a tuturor tipăriturilor, a avut un statut urmat de altfel cu fidelitate decenii la rând, de regularitate a controlului bibliografic naţional, care încununează în sine perioada organizării şi statornicirii bibliografiei naţionale curente în Moldova.
Tipărirea primului numar în 1958 a „Cronicii Presei”, astăzi „Bibliografia Naţională a Moldovei”, semnifică şi faptul, că pentru prima dată statul a instituit şi obligat o instituţie specializată de a efectua înregistrarea bibliografică de stat a întregii producţii editoriale naţionale apărută pe teritoriul ţării.
Astăzi, la peste şase decenii de la apariţie, „Bibliografia Naţională a Moldovei” (BNM) devine marcă oficial înregistrată în plan naţional şi internaţional, Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova având dreptul exclusiv de a dispune de marcă, de a o folosi, precum și dreptul de a interzice folosirea ei de către alte persoane, expertiza şi asistenţa juridică fiind asigurată de către Intelstart, Companie de Proprietate Intelectuală.
Experienţa a arătat că „Bibliografia Naţională a Moldovei” (BNM) este cea mai solicitată publicaţie de către serviciile bibliografice şi principala sursă de referinţe în cercetarea ştiinţifică, activitatea bibliotecilor şi a distribuitorilor de carte.