Agentia Nationala ISBN

ISBN – INTERNATIONAL STANDARD BOOK NUMBER este un cod international de identificare al cartilor, definit prin ISO 2108.

Agentia Internationala ISBN, cu sediul la Londra coordoneaza toate centrele nationale ISBN. Aceasta are rolul de a stabili regulile cadru de acordare a codurilor ISBN, protocolul de înfiinţare şi regulamentul de functionare a centrelor nationale, de a promova si coordona sistemul ISBN la nivel mondial.

Agentia Internationala ISBN este asistata la nivel ce consultanta de reprezentanti ai ISO – Organizatia Internationala de Standardizare, IPA – Asociatia Internationala a Editorilor, IFLA – Federatia Internationala a Asociatiilor de Biblioteci, precum şi un grup privat de agenţii ISBN. Standardele internaţionale ISBN şi ISSN reglementează atribuirea codurilor pentru identificarea unui editor concret şi a producţiei editoriale scoase de el, de asemenea servesc în calitate de „paşaport” pentru cărţi, reviste, ziare şi alte seriale care demonstrează legalitatea lor. Fără de aceste coduri publicaţia nu poate nimeri în circuitul informaţional. La rândul nostru, după atribuirea codurilor ISBN sau ISSN, dispunem de date concrete ale fondatorului şi editorului, adresele juridice, poştale şi alte atribute: domeniul, tirajul, adresa producţiei. CNC efectuează activităţi unicat pentru a asigura prezenţa Republicii Moldova în sistemul statistic şi informaţional internaţional: ISBN, ISMN, ISSN, Index Translationum, formulare UNESCO.

In calitate de Agenţie Naţională ISBN Camera Nationala a Cartii distribuie factorilor editoriali din republică ISBN – Număr Internaţional Standard al Cărţii (se efectuează la solicitare, în funcţie de numărul de titluri de documente, prealabil având încheiat contractul de acordare a ISBN între Editor şi CNC), asigurând prezenţa informaţiei în banca internaţională de date şi în anuarul „Publisher´s international ISBN Directory”. Raportul asupra activităţii agenţiei este publicat în buletinul anual „ISBN Review”.